Boek review :Tegen de stroom in. Leopold III – Mark Van den Wijngaert

CoverLeopold

Hardcover: 155 pages
Publisher: Manteau; 01 edition (9 Aug. 2017)
Language: Dutch

Overtuigd van de dominante rol die hij als koning moest spelen, weigerde Leopold III compromissen te sluiten met de politieke wereld. Ligt daar de oorsprong van de Koningskwestie of waren andere factoren van betekenis? Het referendum rond zijn terugkeer toonde overduidelijk de communautaire verdeeldheid van België aan. Zijn troonsafstand was de ultieme tol die de eigenzinnige vorst moest betalen voor het feit dat hij zijn plaats niet kende in een parlementaire monarchie die door de democratisering en de partijvorming grondig was gewijzigd.

In dit boek behandelt Mark Van den Wijngaert, hoogleraar emeritus Hedendaagse Geschiedenis aan de HUBrussel en veelgevraagd spreker, niet alleen de politieke betekenis van Leopold III. Ook zijn familiale achtergrond, de grote invloed van Albert I, zijn huwelijk met Astrid, zijn rol tijdens de Duitse bezetting, zijn ontmoeting met Hitler, zijn bewogen relatie met Lilian Baels, zijn gespannen verhouding met prins Karel en zijn invloed op de jonge koning Boudewijn komen uitgebreid aan bod.

Over het Belgisch koningshuis in het algemeen en zeker over Leopold III zijn al heel wat boeken geschreven. Ook jaren na zijn dood is koning Leopold III (1901-1983) een onderwerp van discussie gebleven. Oorzaak? Zijn rol gedurende de Tweede Wereldoorlog en zijn omstreden huwelijk met Lilian Baels.
Het is een goed leesbaar en erg toegankelijk verhaal. Het eerste deel beschrijft het leven van Koning Leopold III. In het tweede deel wordt het politieke leven van de Koning besproken.

300px-Leopold_astrid_belgië
Koning Leopold III: Eigenzinnig, Koppig en verkeerde keuzes , de rode draad in zijn leven. Leopold wordt in 1901 geboren als zoon van Koning Albert I. In 1926 trouwt hij met de Zweedse prinses Astrid. Als Albert I tijdens een bergwandeling sterft wordt Leopold op 23 februari 1934 plotseling koning. In 1935 overlijdt zijn vrouw Astrid bij een auto-ongeluk en KoningLeopold blijft achter als een gebroken man, met 3 kinderen.
Als het begint te rommelen in Duitsland, probeert Leopold samen met koningin Wilhelmina er alles aan te doen om een neutrale positie te verwerven. Tevergeefs. Mei 1940 valt Duitsland België binnen. Omdat Leopold behalve staatshoofd ook het bevel heeft over het Belgische leger weigert hij samen met de regering naar het buitenland te vluchten. Hij wil – net als zijn vader tijdens de Eerste Wereldoorlog – bij zijn manschappen blijven. Na de capitulatie wordt Leopold krijgsgevangene van de Duitsers. De Belgische premier Hubert Pierlot ontneemt hem al zijn bevoegdheden. Dit is tevens het begin van de latere Koningskwestie. In 1940 probeert Leopold tevergeefs met Hitler te onderhandelen over de Belgische positie in het Duitse rijk.
Op 6 december 1941 trouwt Leopold voor de tweede keer, met de zwangere Lilian Baels, waaruit blijkt dat Leopold ondanks zijn krijgsgevangenschap toch nog priveleges had en die ook boven zijn eigen volks stelde in barre tijden. Hierdoor verspeelde Leopold zijn credits bij het Belgisch volk.
Na de oorlog verblijft Leopold in Zwitserland dit tot aan de Koningskwestie. In 1951 deed Leopold gedwongen troonsafstand ten gunste van zijn oudste zoon : Boudewijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s