Diana, haar eigen verhaal. -Volledig herziene editie

9200000077314800

Diana, haar eigen verhaal.
volledig herziene editie

Auteur: Andrew Morton
Uitgever: Pepper Books
Nederlandstalig 343 pagina’s

Toen Diana, haar eigen verhaal in 1992 verscheen, had het een enorme impact op de publieke opinie over het Britse koningshuis. De #1 New York Times Best Seller groeide in korte tijd uit tot een klassieker; niet alleen vanwege de vele onthullingen, maar vooral ook omdat Diana zich persoonlijk had gelieerd aan het boek. Ze was daarmee het eerste lid van het koningshuis dat zich zo open en eerlijk uitliet: over haar ongelukkige huwelijk, haar relatie met de koningin, haar uitzonderlijke leven in het huis Windsor, haar hoop, haar angsten en haar dromen. Diana’s biograaf Andrew Morton heeft met de kennis van nu – 25 jaar later en twintig jaar na Diana’s tragische dood – de geheime interviews met de prinses opnieuw onderzocht. Hij kwam tot schokkende nieuwe inzichten. In deze volledig herziene editie van Mortons buitengewoon succesvolle biografie (meer dan 200.000 verkochte exemplaren), kijkt hij opnieuw naar Diana’s nalatenschap en haar relevantie voor de huidige koninklijke familie. Diana was al een icoon toen ze nog leefde, en na haar dood zal haar legende miljoenen mensen blijven fascineren. Dichter bij een autobiografie van Diana zullen we nooit komen.

Er is zoveel over deze vrouw wat niet wist. Of, als ik het al wist, wist ik niet in welke mate het haar leven beïnvloedde.

Haar relatie met Charles. Ik heb zoveel geleerd over hoe het begon, hoe het is geëvolueerd en hoe het is geëindigd. Ik was geschokt om te horen hoe betrokken Camilla Parker-Bowles vanaf het allereerste begin was. Ik heb altijd gedacht dat Parker-Bowles veel later in de liefdesdriehoek werd geïntroduceerd. Ik heb me vergist. Ik voelde de droefheid, frustratie, woede, wrok en alle andere gevoelens die Diana voelde toen ze zag hoe haar man tijdens hun huwelijk een affaire met Parker-Bowles aanging. Er waren tientallen ontmoetingen achter gesloten deuren, romantische brieven uitgewisseld, telefoongesprekken, en Diana die geen andere keus had dan passief te zitten en het te ondergaan.

21106442_1075274955938391_8039462067048629006_n
Het boek is zo goed geschreven dat je zelf niet door een psychische stoornis getroffen hoeft te zijn om te begrijpen wat Diana doormaakte. Diana’s overwinning van haar eet-stoornis toont de triomf van een ongelooflijke vrouw. Ik denk dat het de liefde is die ze deelde en ontving van vreemden die haar hebben gered. En een beetje liefde hier en daar is misschien wel wat ons allemaal redt.

Andrew Morton heeft op briljante wijze de sfeer van Diana’s leven als prinses van Wales vastgelegd. Ik begreep hoe eenzaam en isolerend het voor Diana was, en ik merkte dat ik terug in de tijd wilde gaan, om haar hand vast te pakken en haar veilig ergens mee naartoe te nemen. Stel je eigen eens voor dat elke beweging die je maakt, gefotografeerd wordt, elke seconde van elke dag van je leven. Ik weet niet zeker of er vandaag iemand in leven is die begrijpt wat ze heeft meegemaakt .

In dit boek voelde ik de echte Diana, de vrouw die gewoon geliefd wilde worden en toch ook zoveel liefde te geven had. Zoals Diana zelf zei :: “Iemand moet naar buiten gaan en van die mensen houden en het laten zien.” En is het niet waar, dat de mensen die het liefste en gelukkigst zijn aan de buitenkant, vaak de meest ongelukkige van binnen zijn. Het is het kenmerk van een echte heldin om elke dag opnieuw de liefde te kunnen verspreiden die de wereld verdiende, ongeacht haar eigen interne conflicten. Er is moed voor nodig om te glimlachen wanneer elke spier in je lichaam je vertelt dat je moet fronsen.

Diana heeft de aandacht van de wereld gevestigd op belangrijke oorzaken, namelijk het bewustzijn van HIV / Aids en de wereldwijde afschaffing van landmijnen. Ze had een griezelige gave met het troosten van de zieken en stervenden. Maar zoals het tegenwoordig vaak gebeurt met succesvolle vrouwen, werden Diana’s prestaties vaak overschaduwd door triviale en betekenisloze dingen zoals wat ze droeg, of iets wat Charles deed of zei, hoe klein ook. Haar werk was belangrijk. Haar gewoon aanwezig zijn met een persoon met aids, of iemand met een persoon die hun ledematen had verloren aan een landmijn, maakte de massa’s tot zeer reële en serieuze problemen. Daarom denk ik dat beroemde figuren hun kracht vaker voor een goed doel moeten geven. Of we het nu leuk vinden of niet, mensen vereren beroemde mensen, en ze gaan rechtop staan en letten op als een beroemd persoon een probleem oplost.

princess-diana
Wat ik eigenaardig en geweldig vond, was dat Diana soms voorgevoelens van gebeurtenissen leek te hebben die dan zouden plaatsvinden. In enkele gevallen dachten mensen zelfs dat ze paranormaal was. Misschien is het belangrijkste en hartverscheurende voorgevoel dat ze heel sterk heeft gevoeld dat de “instelling ” haar probeerde te vermoorden . Niet dat ik achter het verhaal van de samenzwering van haar dood sta. Dat geloof ik eenvoudig weg niet.

Het zijn Diana haar eigen woorden, en gevoelens en hoe zij het beleefd heeft, en dat maakt het boek eigenlijk wel eenzijdig. Een verhaal heeft altijd twee kanten, en iedereen maakt fouten, Diana deed dat net zo goed ( er gaan zelfs geruchten dat ze bij nader inzien ook spijt heeft gehad van dit boek)

Als Diana liefhebber is dit zeker een must read, en voor de jongere generatie die eigenlijk niet eens meer weten wie Diana was, is dit een mooie kennismaking met de prinses die zo veel heeft betekend in haar te korte leven.

Boek verkrijgbaar bij o.a. : bol-com-logo craMaHmh_400x400 logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s