Book review : Vroeger was alles anders

9200000095628467

Vroeger was alles anders-
Het dagelijks leven in België vlak voor de golden sixties.

Auteur: Korneel De Rynck
Taal: Nederlands

Sinds de golden sixties nam de welvaart in België spectaculair toe en veranderde het dagelijks leven op alle vlakken.
Als kind van de moderne tijd heeft historicus en schrijver Korneel De Rynck nooit iets anders gekend.
Maar hoe zag het leven eruit vlak voor die stroomversnelling, ingeluid door Expo 58?
‘Vroeger was alles anders’ reconstrueert in woord en beeld het leven aan het einde van de jaren vijftig. Het brengt voor even de oude tijd, de jaren stillekes, terug.
Historicus en schrijver Korneel De Rynck is een kind van de moderne tijd. Geboren in de jaren tachtig, kent hij België enkel als een welvarend land vol opportuniteiten. Maar hoe zag het leven er voor die periode uit? Hoe ging het er in België aan toe toen zijn ouders werden geboren, aan het einde van de jaren vijftig?
Vroeger was alles anders reconstrueert het dagelijks leven in België vlak voor de ‘golden sixties’. Een tijdperk waarin veel huishoudens nog geen auto, telefoon, televisie of koelkast hadden. De Rynck toont zich opnieuw een uitstekend verteller en voert de lezer terug naar de (verplichte) zondagsmis, de buurtbioscopen én de schepjes cichorei in de koffie.
Verrassend voor jongere generaties, en heel herkenbaar voor wie een dagje ouder is.

downloadOver de schrijver : Korneel de Rynck is historicus en schrijver. Hij won de Vlaamse Scriptieprijs 2008 en debuteerde in 2011 met “De tuin van Tito.” “Een reis langs de spoorlijn Belgrado- Sarajevo” (Nominatie VPRO Bob den Uyl prijs en winnaar Groene- Watermanprijs.) Daarna publiseerde hij twee boeken over de Eerste Wereldoorlog : IJzeren oogst (2014) en In Europese Velden (2017), de allereerste WO-I reisgids over Europa.

Een boek dat voor mij persoonlijk ( ja in review mag dat eigenlijk niet zo persoonlijke dingen) voelde dit boek echt als thuiskomen. De herinneringen aan oma ( afkomstig uit Zeeuws Vlaanderen) kwam bij dit sterk boven. Het eenvoudige maar harde leven, van zelf vlees pekelen, Jam maken, Zoute Bonen maken, het potje met thee op de kachel, gewassen worden in een tobbe.. Ook al ben ik niet van de jaren 50, bij de oude garde zaten deze gewoonten zo ingebakken dat ze dit bleven doen tot op latere/ oudere leeftijd.
Het boek leest gemakkelijk als zal het voor de Nederlander die geen Vlaamse uitdrukkingen gewend is, wel even wennen zijn en zal men het een en ander op moeten zoeken.
De jaren 50 het lijkt zo lang geleden.. België was net als Nederland in weder opbouw na de Tweede Wereld oorlog, dit gebeurde met hard werken ( waar wij nu de vruchten van mogen plukken) . In het boek beschrijft Korneel dit perfect met prachtige beelden uit die tijd. Het huishouden, het eten, Woonruimte, Opvoeding, Seksualiteit, Mobiliteit, Communicatie, Werk, en Vrije Tijd , het komt allemaal voorbij. Men zegt wel eens dat waren nog eens tijden, ja tijden van hard werken en zeer weinig comfort.
De jaren 50, een saaie tijd van hard werken, sober leven, een gezag-dragende overheid en een onaantastbare kerk. Tevens laat het boek toch ook zien hoe goed we het nu hebben ( ja we klagen wat af). Waren de tijden beter? Nee het ware zware tijden, er was alleen wel meer saamhorigheid etc.
Lees het boek en ga terug naar de tijd van je ouders, grootouders en over grootouders en geniet van de herinneringen.

Mijn dank gaat uit naar uitgeverij de Standaard voor het beschikbaar stellen van een recensie- Exemplaar.

su 

bol-com-logo

amazon-logo

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s