Book review : Het Verdronken land

9200000097282578

Het Verdronken Land
Auteur: Olga Ponjee
Taal: Nederlands
Uitgever: Letterrijn

Dit is geen oefening.
Laat je jas en tas liggen, verlaat deze ruimte via de kortste weg en volg de aanwijzingen van de politie buiten. Gebruik geen liften. Ga geen onverlichte ruimtes binnen. Ze kunnen onder water staan. Schuil niet bij bomen of hoge gebouwen.
Blijf kalm. Red jezelf. Wees voorbereid op het ergste.
Ik herhaal. Dit is geen oefening.
Nederland, de nabije toekomst. Een superstorm verwoest de dijken en zet een groot deel van het land onder water. Voedsel, medicijnen en huizen worden iedere dag schaarser, terwijl de vluchtelingenstroom vanuit het westen groeit. En dan wordt Emir Berk vermoord, de vooruitstrevende Turkse premier van Nederland, en is de paniek compleet.
Loekie Laroes, dochter van een beruchte journaliste, filmt per ongeluk de aanslag op Berk en wordt daarmee het volgende doelwit. In een van de vluchtelingenkampen ontdekt haar beste vriend, Jacinto Zondervan, een gruwelijk geheim. En Felix Rutgers van Rozenburg, zoon van een populistische politicus, wordt na een van zijn extravagante feesten ontvoerd door een radicale groepering.
Terwijl de toestand snel verslechtert, ontrafelen de drie tieners een complot dat de toekomst van heel Nederland in gevaar brengt. Zijn ze samen sterk genoeg om het tij te keren?
Dit is geen oefening.

Laat je jas en tas liggen, verlaat deze ruimte via de kortste weg en volg de aanwijzingen van de politie buiten. Zij coördineert de vluchtroutes.

Laat ramen en deuren gesloten. Gebruik geen liften. Ga geen onverlichte ruimtes binnen. Ze kunnen onder water staan. Schuil niet bij bomen of hoge gebouwen.

Dit is een noodsituatie.

Er is geen tijd om naar huis te gaan. Om spullen in te pakken. Om je vrienden of ouders te waarschuwen. Gebruik geen telefoons. Alle netwerken worden ingezet voor de evacuatie.

Blijf kalm. Red jezelf. Wees voorbereid op het ergste.

Ik herhaal.

Dit is geen oefening.

Olga Ponjee (1983) schrijft boeken, films en games. In haar vrije tijd maakt ze historische kostuums en metselt ze muurtjes van baksteen. Ze woont in een klein dorpje samen met haar vrouw, haar man, twee zoontjes, twee katten en drieduizend boeken.

Het boek leest vlot en wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van 1 van de drie jongeren. Het verdronken land speelt zich af in Nederland. Nederland is getroffen door een superstorm met alle gevolgen van dien. Mensen zijn totaal verloren. Je valt meteen in het verhaal ,al zou je verwachten dat het bericht van ” Dit is geen oefening…. etc. ook in het boek zou voorkomen zeker in het begin, maar dat is niet het geval en de tekst op de achterkant van het boek lijkt meer een inleiding te zijn. Het verhaal heeft je echter wel meteen te pakken.
Een superstorm in Nederland, ja dat zou in de nabije toekomst zo maar kunnen, zeker gezien de klimaatveranderingen, dus helemaal Climate Fiction is het ook weer niet. Het is een boek voor Young- Adult, maar ook volwassenen kunnen dit boek best lezen, het is er spannend genoeg voor.
De vormgeving is ook keurig verzorgd, tenslotte wil het ook ook wat he, en sommige lezers gaan ook af op de cover van een boek. De rode letters op de achterkant zijn wat moeilijker te lezen.
Voor wie graag op het puntje van de stoel wilt zitten van spanning en avontuur, dan is dit boek zeker een aanrader.
Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij LetterRijn voor het beschikbaar stellen van een recensie -exemplaar.

bol-com-logo 

log 

log

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s