Book review : 1001 vrouwen in de 20ste eeuw

9200000087308366

1001 vrouwen in de 20ste eeuw
Auteur: Els Kloek
Taal: Nederlands
Uitgever: Vantilt

De 20ste eeuw was een tijd vol doorbraken voor en door vrouwen. 1001 vrouwen in de 20ste eeuw is een goudmijn van verhalen over opmerkelijke, krachtige en inspirerende vrouwen. De verzameling van 1001 vrouwenlevens zet de 20ste eeuw in een ander, completer licht en biedt een fascinerend beeld van de lange weg van emancipatie en roldoorbreking die vrouwen hebben afgelegd. Hun levensverhalen en prestaties maken de diversiteit en de kracht van al deze vrouwen zichtbaar.
1001 vrouwen in de 20ste eeuw is samengesteld door historica Els Kloek, die ook gastconservator is van de tentoonstelling. In mei van dit jaar werd zij benoemd tot erelid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde vanwege haar “aandacht voor vrouwengeschiedenis en vooral voor de basis van veel historische studies: biografisch erfgoed’. Zowel boek als tentoonstelling is vormgegeven door Irma Boom. 1001 vrouwen uit de 20ste eeuw is het vervolg op het succesvolle 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (2013), dat in 2016 door lezers van Historisch Nieuwsblad werd uitverkozen als “Beste Geschiedenisboek Aller Tijden’.

Een must voor iedere vrouw die wel wat inspiratie kan gebruiken wat betreft rolmodellen. Het boek bevat korte biografieën van vrouwen, het boek is echt een moment van en voor vrouwen ( en ook mannen natuurlijk). Het boek is verdeeld in periodes. Het gaat te ver om namen te noemen, als je de een noemt, moet je een ander ook noemen. Daar waag ik me maar niet aan. Het boek leest voor sommigen als een spannend boek, de ander zal het waarschijnlijk meer als een naslagwerk gebruiken.
In het boek beschrijven 250 deskundigen de levensloop van vrouwen die we niet mogen vergeten.

am-1001-vrouwen-koning
Foto Amsterdam Museum, Sebastiaan ter Burg.

Tevens is er een tentoonstelling van 1001 vrouwen in de 20ste eeuw. Koning Willem- Alexander opende 3 oktober 2018 de tentoonstelling ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ in het Amsterdam Museum. De expositie toont beeltenissen en verhalen van krachtige en inspirerende vrouwen en geeft een blik op gebeurtenissen in de twintigste eeuw. De tentoonstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek. De Koning nam het eerste exemplaar in ontvangst.
Het museum laat weten dat de beeltenissen en verhalen de mogelijkheden en hindernissen voor vrouwen laat zien, in het verleden en heden. De tentoonstelling gaat over politica’s, feministen, wetenschapsters, sportvrouwen, directrices, zusters, onderwijzeressen en vrijheidsstrijdsters in de twintigste eeuw. Het zijn bekende en onbekende Nederlanders, bijvoorbeeld de eerste vrouw die een vliegbrevet haalde, weldoener was of in de politiek werkte, in een tijd dat er voor vrouwen minder mogelijk was.
Op de tentoonstelling zijn portretfoto’s en persoonlijke objecten te zien. Voor wie meer wil weten er is ook een website : https://www.1001-vrouwen.nl/

3-sterren-hotels-Londen
Ik geef dit boek 3 sterren.
Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij VanTilt voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

logo 

bol-com-logo 

amazon-logo

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s