Book review : Laat maar komen !

Laat maar komen!
Crisisopvang van pleegpubers
Auteur: Kim Postma
Taal: Nederlands
Uitgever: Scriptum

Terug naar Kim en René zou voor mij ideaal zijn. Maar ik ga toch niet de plaats innemen van kinderen die in nood zijn en daar naartoe moeten voor een crisis?’ (Eric-Jan)
Af en toe geestig en zonder vals sentiment hebben Kim Postma en René Wokke hun ervaringen met crisisopvang van pubers in dit boek opgeschreven. Ruim tien jaar lang stelden zij hun woonschip Hendrik Jan in Amsterdam voor hen open. Het waren vaak levensbepalende ervaringen voor de jongeren, zoals ook blijkt uit hun eigen verhalen in het boek.
Kim en René delen hun onzekerheden en ook hun onvermijdelijke fouten met de lezer. Maar tonen eveneens hun onvoorwaardelijke betrokkenheid bij het welzijn van de aan hun zorgen toevertrouwde kinderen.
Kim Postma en René Wokke (†2018) werkten ten tijde van de zorg voor de kinderen beiden fulltime. Ze schakelden na een aanvankelijke, voorzichtige keuze voor weekendpleegzorg ruim tien jaar geleden over op crisisopvang voor pubers. “Het mocht wat spannender.’

Een interessant en leerzaam boekje, waarin pleegouders uit de crisisopvang hun bijzondere verhaal vertellen. Maar ook de pleegkinderen vertellen hun verhaal. Pubers worden vaak als onhandelbaar beschouwd, vaak is daar ook wel een reden voor. Als je dit boekje leest wordt dat vooroordeel te niet gedaan. 


Kim en René vertellen open en eerlijk over de crisisopvang, met alle goede maar ook nare kanten. Ieder puber die wordt opgevangen heeft zijn eigen verhaal en dient op een eigen manier opgevangen te worden. Als je het boekje leest besef ja dat Kim en René dit van nature in zich hebben. De opvangkinderen kijken met veel ” plezier” op hun periode van opvang terug, en hebben daar alsnog een goede basis gehad. 
Een toegankelijk, inspirerend en openhartig maar ook bijzonder boekje want René en Kim werden samen met 4 andere fietsers slachtoffer van een aanslag in Tadzjikistan en werden bewust aangereden en aangevallen met messen. René overleefd de aanslag niet.

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Scriptum voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s