Book review : De afspraak

De afspraak
Auteur: Michael Sels
Taal: Nederlands
Uitgever: Halewyck, Uitgeverij van
9789461318350

6u58. De stad ontwaakt, twee jongens maken zich klaar om te vertrekken. Kwinten heeft een vader met een alcoholprobleem en losse handjes. Hij wil weg. Nikolai wordt gepest op school. Thuis kan hij zijn verhaal niet kwijt,maar gelukkig zijn er enkele mannen uit de buurt die hem wel begrijpen.
Na vandaag zal niemand Nikolai nog uitlachen. Beide jongens hebben een afspraak om 8 uur in het Centraal Station. De ene met het leven, de andere met de dood.

De aanslagen in Brussel en Zaventem op 22 maart 2016 lieten ook op debuterend auteur Michael Sels een diepe indruk na. Hij neemt je mee in het leven van twee jongeren in de aanloop naar wat de meest ingrijpende dag van hun leven zal worden

De Afspraak is de debuutroman van Michael Sels, nou roman , het is zeker geen zoete lieve gerritje story. Het boek valt onder de Young Adult. Het boek gaat over twee jongeren van 16 jaar, ieder met hun eigen probleem, Kwinten gaat gebukt onder huiselijke geweld ( werkloze en dronken vader met losse handjes) en Nikolai komt van uit een dorp in de stad wonen, nieuwe school en wordt het pispaaltje van de klas.

Het boek begint in het heden als beide jongens hun huis verlaten en een afspraak blijken te hebben , maar waar en met wie… Vervolgens gaan we terug in de tijd en komen de belevenissen van jongens naar voren, vaak zeer gedetailleerd verteld en best wel schokkend en confronterend… zo komen we beetje bij beetje ( soms gedeeltes zijn wat langdradig) tot het plot op het einde, wat een open einde is.. En met wie hadden ze nu een afspraak? Ja dat gaan we niet vertellen, gewoon zelf het boek lezen.

Want dat is best wel de moeite waard, en geslaagd debuut mogen we stellen. De Auteur speelt erg handig in op de hedendaagse dingen die leven : Terreurdreiging, Pesten op school en alle verschrikkelijke gevolgen die dat kan hebben, Huiselijke geweld, Internet-pesten. Kwinten en Nikolai krijgen hier mee te maken…..Als je het boek leest heb je echt met de jongens te doen en soms grijpt het je bij de keel en wil je jongens beschermen, je voelt hun kwetsbaarheid.

Of het boek een boodschap heeft, ja wel degelijk, je ziet hun kwetsbaarheid en hoe beïnvloedbaar jongeren kunnen zijn, en het boek zou eigenlijk gelezen moeten worden door pestkoppen en mensen ( ouders ) met losse handjes zodat ze kunnen lezen wat ze hun slachtoffers aandoen.

Mijn dank gaat uit naar Fontaine Uitgevers en Uitgeverij VanHalewyck voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s