Book review : Willem IV

Willem IV
van Prins tot koning
Auteur: Jan Hoedeman, Remco Meijer
Taal: Nederlands
Uitgever: Atlas
9789045015767

De opvolger van koningin Beatrix is een man. Familie en vrienden noemen hem Alexander. Maar wie is hij? Hoe lang heeft hij met zijn lot geworsteld? Wie zijn de mensen achter de schermen, de ‘makers’ van het nieuwe staatshoofd? Hoe droegen zij bij aan de vorming van een koning die de hoge standaard van zijn moeder als voorbeeld heeft?


Willem IV is de eerste serieuze biografie van kroonprins Willem-Alexander en brengt tal van nieuwe feiten aan het licht. Over zijn opvoeding, schooltijd, studentenleven, vriendinnen, Máxima, het IOC, de mediacode, het water, de villa in Mozambique en nog veel meer.


Op basis van honderd, vaak exclusieve, interviews beschrijven Jan Hoedeman en Remco Meijer hoe prins Willem-Alexander zich met veel vallen en opstaan heeft ontwikkeld tot koning Willem IV.
Met veel niet eerder gepubliceerde foto’s uit privécollecties en kleurenfoto’s van Volkskrant-fotograaf Raymond Rutting.

Een al wat ouder boek ( die al een tijdje op de ongelezen boekenplank stond) over Willem- Alexander, nu onze koning, toen nog kroonprins. Maar ondanks dat het een al wat ouder boek is, is het boek nog best interessant.

De auteurs gaan in dit boek in gesprek met mensen die (beroepshalve) met hem te maken krijgen of hebben gekregen. Verwacht in dit boek geen smeuïge privé verhalen etc. De mensen blijven oppervlakkig en zodoende is het boek wat dat betreft weinig vernieuwend. Er wordt eerder een meer compleet beeld gegeven van de alom bekende verhalen van toen nog Kroonprins Willem-Alexander.

Het boek is op een vlotte manier geschreven, dat zie je bij biografieën over het koninklijk huis ook wel eens anders. Het leest als een roman.

Het boek bevat ook veel niet eerder gepubliceerde foto’s. Bij sommige wel bekende foto’s staan verkeerde jaartallen , bijvoorbeeld bezoek Keukenhof Willem- Alexander en Maxima, daar staat bij 2003, maar dat was toch echt voorjaar 2001, en dat is zoals gezegd bij meer foto’s ( kennismaking tour Maxima ook daar staat bij meerdere foto’s 2003, ook dat moet 2001 zijn). Is een beetje jammer, maar goed iemand die blanco in dit boek stapt zal het niet opvallen, de kenners van het Koningshuis wel.

Samengevat een aanrader voor degene meer over onze huidige koning wil weten en die een niet al te moeilijk boek wil lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s