Interview : Margriet Burnaby Lautier – Bordes

Margriet Burnaby Lautier – Bordes bedenkster en auteur van Audio sprookje Snoezebol

Onlangs kwam het luistersprookje Snoezebol op het pad van The New Royalty World.


Snoezebol is een dapper en pienter meisje dat kinderen (en volwassenen!) iedere week meeneemt op reis. Met twee stevige laarsjes stapt ze in het leven vol avonturen en ontdekkingstochten.


The New Royalty World mocht de bedenkster van Snoezebol , Margriet Th. Burnaby Lautier – Bordes interviewen. Lezen jullie mee?

Voor diegenen die u nog niet kennen . Wie is Margriet Burnaby Lautier – Bordes?


“ik ben een 61 jarige juriste, moeder van een volwassen zoon en helaas sinds 4 jaar weduwe. Ik schrijf al vanaf mijn 6 e jaar en wist vanaf die leeftijd wat ik later wilde worden: moeder en schrijfster! Ik heb 5 boeken geschreven naast mijn ander werk: ik help mensen bij het maken van keuzes in het leven. Wat wil je, wat kun je en hoe maak je een plan om er te komen? Dat is fantastisch werk want je kunt mensen werkelijk op weg helpen. Maar het schrijven van verhalen voor kinderen..dat bleef maar aan me trekken…”

Snoezebol

We hebben u leren kennen met de luistersprookjes van Snoezebol. Hoe bent u op het idee van Snoezebol gekomen?


“Ik vertelde altijd al verhaaltjes aan onze zoon toen hij klein was. En nog steeds, als ik kleine kinderen om me heen heb, verzin ik verhalen voor ze. Ik ben altijd gek geweest op sprookjes en nadat ik na het overlijden van mijn man weer een beetje op de been was, heb ik de pen opgepakt. Maar: ik wilde ze voorlezen aan de kinderen. En zo is het idee van luistersprookjes ontstaan. Voorlezen is zo belangrijk voor taal en lees ontwikkeling. En het schiet er soms bij alle drukte in een gezin bij in. Maar nu kunnen ouders en opa’s en oma’s samen luisteren naar de audio’s.”

Momenteel is Snoezebol er in de vorm van audio verhalen, zijn er ook plannen om Snoezebol in boekvorm op de markt te brengen?


“Wie weet…maar het leuke van luistersprookjes is dat kinderen hun eigen fantasie kunnen gebruiken, als het ware plaatjes in hun hoofd maken. En Snoezebol in boekvorm vraagt denk ik meer tekeningen. En daarmee ontneem je ook weer een stukje vrijheid in de hoofd van een kind..”

Hoe komt u aan uw onderwerpen voor Snoezebol?


“ik kijk naar buiten en de onderwerpen komen op. Of ik loop in het bos met mijn honden en ik zie wat gebeuren..in alles zit een verhaal als je je ogen goed open houdt!”

Welke voorbereidingen en onderzoeken heeft u gedaan voor de verhalen?


“Wanneer ik schrijf over dieren, onderzoek ik eerst hoe ze leven, wat ze eten of andere dingen die ik in mijn sprookjes gebruik. Of ik vraag aan een smid hoe hij een haan op een kerktoren vastmaakt. Natuurlijk is een deel van de verhalen verzonnen, maar de dingen daaromheen moeten wel kloppen, zodat de kinderen er nog iets van leren.”

Welke schrijver is uw favoriet en laat u zich daardoor inspireren?


“Voor kinderen vind ik Roald Dahl geweldig, hij verstaat de vertelkunst als geen ander!”

Wat is het laatste boek wat u las?


“Ik luister boeken (via Storytel) en ik lees. Dus ik doe het allemaal tegelijk. Ik heb me Zafon, labyrinth der geesten laten voorlezen, schitterend! En ik lees nu Een klein leven van Yanagihara. Maar ook Renate Dorrestein heeft een favoriet plekje in mijn boekenkast. Ik lees zodra ik kan, dus ik heb veel heerlijke boeken!”

Heeft u een favoriete plek om aan een boek/ Sprookje te werken?


“Ik kruip met mijn laptop in het licht. Als er ergens een zonnestraaltje is schuif ik met mijn stoel daarheen en schrijf ik. Of ’s nachts bij een kaarsje. Lekker stil!”

Wanneer merkte u voor het eerst dat u schrijver wou worden?


“Zodra ik een pen kon vasthouden..mijn eerste boek heb ik zelf ingebonden in het karton van een hoedendoos van mijn moeder..”

Heeft u bewust gekozen om voor kinderen te schrijven of is dat toevallig zo gekomen?


“De sprookjes wel, maar ik heb ook een boekje met korte verhalen voor volwassenen geschreven. Verhalen die ik hoor tijdens het wandelen met de hond. Mensen vertellen dan zo gemakkelijk over hun leven..ik fotografeer ook heel graag en heb de verhalen geïllustreerd met eigen foto’s. En ik heb twee dichtbundels geschreven, eentje voor volwassenen en eentje voor kinderen. En nog een boek over mijn vak, gezondheidsrecht en een boek over euthanasie. Dus van alles wat..”

Wat las u graag als kind? Welke schrijver?


“Alleen op de wereld van Hector Malot. Zo zielig! Maar ook Pinkeltje van Dick Laan..maar dat is allemaal erg lang geleden!”

Welke boeken leest u zelf graag?


“Historische romans. Boeken waar ik iets van opsteek.”

Welk of wat voor soort boek zou u ooit nog eens willen schrijven?


“Een boek over ouder worden, vooral over hoe je niet moet worden! Niet gaan zeuren, klagen, piepen en passief worden. Maar volop in het leven blijven staan, elke dag wat nieuws bij de kop pakken. Lijkt me een nuttig en leuk project!”

Wat is uw volgend project? Wat kunnen we in de toekomst nog van u verwachten na Snoezebol?


“Misschien Snoezebol deel 2? En het “hoe je niet moet worden” boek voor oude mensen. Misschien ook nog wel een boek hoe je keuzes moet maken in het leven. Zodat je achteraf niet kunt zeggen: had ik maar!”

Beste Margriet, heel erg bedankt voor dit boeiende interview. Ik wens u heel veel succes met Snoezebol en kijk uit naar u volgend project.

Binnenkort meer op The New Royalty World over Snoezebol. Nieuwsgierig naar Snoezebol? Bezoek dan de website van Snoezebol en daar vind u alle info hoe u aan de Sprookjes van Snoezebol kunt komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s