Book review : Victoria de Jonge Koningin

Victoria
de jonge koningin
Auteur: Helen Rappaport
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Karmijn
9789492168290

De laatste jaren is een stroom aan nieuwe boeken over de Engelse koningin Victoria verschenen, ook in Nederland. Maar echt bekend bij het grote publiek werd ze hier door de prachtige tv-serie met Jenna Coleman in de hoofdrol.

Dit 300 pagina’s dikke boek is de officiële uitgave bij de tv-serie en gaat over de jeugd van Victoria tot haar eerste jaren als koningin en haar huwelijk met Albert. Het boek is geheel in full colour uitgevoerd en staat boordevol foto’s uit de serie, soms aangevuld met (echte) historische documenten, zoals brieffragmenten of de officiële uitnodiging voor het huwelijk van Victoria en Albert destijds. Veelvuldig wordt uit de dagboeken van de echte Victoria geciteerd, waardoor ze als mens dichterbij komt. Ze schreef verliefd over haar echtgenoot Albert, maar ook over haar bijzondere relatie met ‘Lord M’ of problemen waar ze tijdens haar jonge leven tegenaan liep.

De lezenswaardige teksten zijn geschreven door Helen Rappaport, historicus en gespecialiseerd in het Victoriaanse tijdperk. Daisy Goodwin, die het script schreef voor de tv-serie, leverde een voorwoord.

Achterin het boek krijgen we een glimp van de opnames van de serie, met ‘behind de scenes’ foto’s en lezenswaardige teksten van de filmmakers.

Zo af en toe komt er een boek op je pad waar je meteen iets mee hebt. Victoria – de jonge koningin is zo een boek. Alleen al de cover maakt dat je tot het boek aangetrokken wordt.. Het straalt je tegemoet.

Koningin Victoria , ja er is al veel overgeschreven en dat zal ook wel zo blijven, een bijzondere, krachtige en moedige koningin die blijft fascineren (als je een liefhebber bent van de monarchie etc.) Is het boek vernieuwend? Nee er staat niet iets in wat nog niet bekend was, maar dat maakt het boek zeker niet minder. Dit boek sluit namelijk aan bij de tv serie ” Victoria”. Je vind in het boek dus ook de profielen van de hoofdrolspelers, en prachtige foto’s van de serie.

Het leven van de jonge koningin Victoria wordt uitvoerig beschreven met fragmenten uit haar dagboeken. Wat in dit geval bijzonder is : de dagboek-fragmenten zijn vertaald in het Nederlands en “handgeschreven” afgedrukt in het boek. Complimenten aan degene die daar voor verantwoordelijk is naast de uitgeverij. Is dat dan bijzonder? Ja in de vele boeken die wij van Victoria lezen is vaak dan niet altijd de originele afdruk van zo een fragment overgenomen.

Tevens vinden we in het boek een stamboom van de Hannover’s ( waar Victoria van afstamt.) Een blik achter de schermen van de tv serie. De Rolverdeling komt ook aanbod.

Samengevat : Een dik en stevig boek , die absoluut de moeite waard is van het lezen en bekijken. Dus ben je fan van de serie ” Victoria”, dan mag dit boek niet op je boekenplank ontbreken. Dat geldt ook voor de liefhebber van het Britse Koningshuis, dan hoort dit zeker in je verzameling thuis.

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Karmijn voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s