Book Review : Eenzaam in de oorlog

Eenzaam in de oorlog
Auteur: Martine Letterie
Taal: Nederlands
Uitgever: Leopold
9789025867607

Met grommende motoren rijden vrachtauto’s de straat in. Het dreigende geluid vult zijn kamertje en Eddy voelt de trillingen van de zware wagens in zijn bed. Het lijkt alsof de monsters regelrecht naar binnen rijden. Droomt hij dit? Is het een nachtmerrie? Piepende remmen, marcherende zware laarzen, het lawaai is nu overal en hij draait zich om tussen zijn bezwete lakens. Met zijn handen tegen zijn oren probeert hij zichzelf tegen de herrie te beschermen, maar het wordt harder en harder.

Eddy weet: hij is nergens veilig. Gescheiden van zijn ouders moet hij onderduiken, steeds weer op een ander adres – achttien verschillende – en telkens bij andere mensen. Nooit hoort hij ergens bij, altijd vormt hij een gevaar voor anderen en doordat hij steeds moet hoesten, ook voor zichzelf. Lukt het om uit handen van de Duitsers te blijven? Als hij maar niet naar Westerbork hoeft…

Martine Letterie baseerde dit verhaal op de oorlogsherinneringen van politicus Ed van Thijn.

Onlangs een bezoek gebracht aan Voormalige Kamp Westerbork. Indrukwekkend. Daar het boek ” Eenzaak in de oorlog” gekocht. Martine Letterie schreef dit boek in opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zij heeft daarvoor samengewerkt met verschillende ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is gebaseerd op de oorlogsherinneringen van politicus Ed van Thijn.

Het verhaal gaat over een jongen die moet onderduiken voor de Duitsers. Hij komt in veel verschillende gezinnen terecht die hem opvangen en probeert overal de kleur van het gezin aan te nemen. Bijna nergens lukt dat hem en daardoor voelt hij zich nogmaal eenzaam.

” Eenzaam in de oorlog” vertelt het verhaal van Eddy, je reist samen met hem mee, van gezin, naar gezin, Kamp Westerbork , zijn gevoelens en emoties. Je kijkt en leest het door de ogen van een kind.

Het boek is bestemd voor kinderen/ jongeren die daardoor ook een beeld van de oorlog en het vervolgen van de Joden kunnen krijgen. Belangrijk dat ook de huidige jeugd hier besef van heeft want het mag nooit meer gebeuren.

Boek is vlot geschreven en heeft 22 hoofstukken, waarvan het laatste hoofdstuk de schrijfster verteld hoe het boek tot stand is gekomen.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : bol.com , Read Shop, Bruna, Libris, Bookspot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s