Book review : Mister Veronica

Mister Veronica
De biografie van Rob Out
Auteur: Bert van der Veer
Uitgever: Tens Media
9789082873832

De fascinerende biografie over een populaire dj, die van Veronica een imposant mediabedrijf wist te maken.

Rob Out was een populaire diskjockey met zakelijke ambities. Toen het voortbestaan van Radio Veronica werd bedreigd, probeerde hij het zinkende schip in de vaart te houden.

Tevergeefs. Daarna werd hij leidinggevend bij de pogingen Veronica aan land te krijgen, binnen het eigenlijk zo verfoeide publieke bestel.

Met slimme acties wist Rob Out op verbazingwekkende wijze in minder dan twee jaar genoeg leden binnen te halen voor een uitzendlicentie als aspirant-omroep. Vanaf dat moment was er geen houden meer aan. De club groeide en groeide en werd de machtigste omroep van Nederland. En het sterkste merk in medialand.

Met aan het roer de markante persoonlijkheid van Out: snel in beslissen, eigenzinnig in smaak, waarlijk Mister Veronica. De absolute leider gedurende 16 jaar, ondanks talrijke auto-ongelukken, excessief drankgebruik en vermeende affaires.

In 1992 kwam er een eind aan wat wel een “schrikbewind’ werd genoemd. In de jaren die volgden, verpieterde Out in zijn riante Larense villa. De man die zei “Veronica, c’est moi’ zag zijn levenswerk langzaam verloren gaan.

Over de Auteur:
Bert van der Veer schreef de biografie van Rob Out in een mengeling van verbijstering en bewondering. Hij werkte af en aan voor Veronica van 1976 tot 1988 en was tevens regisseur van Toppop en later van vooral talkshows: Barend en Van Dorp, Pauw en Witteman, Jinek.
Ook was hij programmadirecteur van RTL 4 en is hij chroniqueur van de Nederlandse televisiegeschiedenis. De biografie schreef hij in een zapstijl, waarbij Rob Outs briljante èn schaduwkanten samenvielen.

Rob Out onder de radio en muziek liefhebbers hoeft deze naam geen uitleg, onder de jongeren misschien nog wel. Daar is dit een prima boek voor. Een boek dat is verschenen omdat het dit jaar 45 jaar geleden is dat Radio Veronica 192 vanuit zendschip de Norderney haar uitzendingen moest staken.

Mr Veronica werd Rob Out genoemd. Veronica groot gemaakt. Een enorme drijvende kracht achter vele zaken rond om de zender. Rob Out was van 1965 tot 1992 bij zowel zeezender als de publieke omroepvereniging Veronica betrokken. Tevens was Rob Out als aandeelhouder betrokken bij de oprichting van het toenmalige RTL Véronique (nu RTL4), Sky Radio, Radio 538 en TMF .

Het boek geeft het levenswerk van Rob Out weer, maar dat niet alleen ook de geschiedenis van Veronica en andere bekende en minder bekende namen komen voorbij. Mensen die groot geworden zijn door Veronica vanaf de jaren 60 tot.. ja eigenlijk tot het huidige Veronica. Het boek moet een ode zijn aan Rob Out en dat is het ook, maar het is ook een geschiedboek over de zender Veronica. Je hebt als het ware twee vliegen in een klap. Je leert de persoon Rob Out enigzins kennen en je bent volledig op de hoogte over hoe en wat van de zender Veronica.

De schrijfwijze van de auteur Bert van der Veer is lekker vlot, waardoor deze biografie lekker vlot leest. Boek is zeker een aanrader voor de muziek en radioliefhebber.

Mijn dank gaat uit naar Tens media voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : bol.com , Bruna, Ako, Readshop, Libris, Bookspot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s