Book review : Compostelarie

Compostelarie
Een voettocht
Auteur: Hugo Hoedemakers
Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.
9789463387033

Over Compastela zijn er duizenden boeken geschreven, maar er ontbreekt er nog een : Compostelarie. Het is het ludieke verhaal van twee mannen op leeftijd die de bijna achthonderd kilometerslange voettocht ondernemen van St.Jean Pied de Port naar Compostela. Het zou de ontmoeting kunnen zijn van de Vlaamse Tijl Uilenspiegel met de Spaanse Don Quichote zonder de pretentie om in de voetsporen te willen treden van de literaire scheppers van deze legendarische volkshelden. Door op humoristische wijze de aspecten van de camino te belichten, zoals het logies, de ontmoetingen, het landschap, de gastronomie, de geschiedenis van Santiago, de onderlinge vriendschap enzovoorts, hoopt de schrijver alsnog een aanvulling te doen op de uitgebreide Compostelaliteratuur. Het is ook een loflied op de onthaasting, een poging om in dit dolgedraaide tijdperk het eigenste moment uit te diepen en op te rekken.

Over de Auteur : Auteur Hugo Hoedemakers is woonachtig in Maaseik en schreef eerder : Twee mannen, een kano en de Maas, een boek over de afvaart van de Maas per kano.

Zoals de achterflap van het boek al aangeeft, er is al veel geschreven over de voettocht naar Compostela. En toch is ieder boek weer anders, omdat eenieder die de toch onderneemt zijn eigen verhaal heeft. Daarnaast is geen voettocht hetzelfde, andere omstandigheden, andere mensen.

Dit boek gaat over twee mannen die zich wagen aan de voettocht. In dit boek lees je weinig over de ontberingen die zo een tocht is. Buiten wat darm en maagklachten lees je alleen maar goede verhalen. Een stukje geschiedenis van de plaatsen die aangedaan worden, hun overnachtingen en de lokale bevolking, de collega wandelaars en ga zo maar door. Er wordt veel verteld en het meeste met een humorvolle pen.

Het boek is op een vlotte manier geschreven met hier een daar een Vlaamse uitdrukking waar je als Nederlander wel even bij moet nadenken, maar het leest allemaal erg plezierig.

Het boek is zeker een aanrader voor mensen die wat cultuur willen proeven of voor mensen die in de toekomst zelf deze beroemde voettocht willen maken. Op speelse manier weet je dan ongeveer wat je kunt verwachten, al zal geen tocht hetzelfde zijn.

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Aspekt B.V. voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : bol.com , AKO, Libris, Bookspot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s