Book review : Duizend graden in de schaduw

Duizend graden in de schaduw
Een fietsreis dwars door Australië
Auteur: Gijs van Middelkoop
Uitgever: Elmar
9789038927091

In Australië schijnt meestal de zon, en de mensen zijn er heerlijk laid-back. Dat klinkt als een ideale fietsbestemming. Daarom nemen Gijs van Middelkoop en zijn vriendin Aimée een logisch besluit: ze gaan coast-to-coast door Australië fietsen.

Vijfduizend kilometer, van Perth naar Sydney.

De Australiërs ontvangen hen met open armen en geven ongevraagd advies. Bruce de rundvee-inseminator legt hen uit hoe slangen en kamelen je reisplannen kunnen verstoren. In Coober Pedy ontmoeten ze Alan en Christy, een Australisch stel, dat hen waarschuwt dat het op verlaten boerderijen flink kan spoken. Met Marilyn Monroe praten ze over ouderwets snoepgoed, dat zo lekker kan zijn, dat het je bijna overweldigt. En mountainbiker Jack verleidt Aimée en Gijs tot een wel heel avontuurlijk uitstapje.

Fietsen in Australië betekent reizen door hete, droge woestijngebieden. De outback is hard, bloedheet en mensonvriendelijk. Maar ook avontuurlijk en ruig. Je moet je staande zien te houden tussen allerlei gevaarlijke en minder gevaarlijke dieren: kangoeroes, dingo’s, gifslangen, roodrugspinnen en koala’s. Gelukkig zijn er altijd de Australiërs om uit te leggen hoe je in al dit natuurgeweld overeind kan blijven. Ze leggen je zelfs uit, dat dertig graden Celsius als koel kan worden ervaren. Als je dat maar wilt.

Nee, een makkelijke reis wordt het alles bij elkaar niet. Maar gelukkig hebben Gijs en Aimée altijd nog elkaar…

Duizend graden in de schaduw is een levendig, humoristisch en onderhoudend reisverhaal over hedendaags Australië.

Een heerlijk boek om te lezen bij een glas koud bier.

Het boek Duizend graden in de schaduw brengt ons naar Australië. Het land van de uitgestrekte vlaktes, de koala en Kangoeroes. De Auteur beschrijft in dit boek de fietstocht die hij samen met zijn vriendin door het land maakte, van Perth tot Sydney, vijfduizend kilometer. Een afstand die ontzag inboezemt.

Het is een uitvoerige beschrijving van hun tocht. Zo komen natuurlijk hun belevenissen onderweg aanbod. Maar laten ze ons ook kennismaking met het Wild Life van Australië. De slangen, spinnen, allemaal even dodelijk. Je krijgt er de kriebels van. Daarnaast maken we kennis met de plaatselijke bevolking en hun taalgebruik. Engels blijkt niet altijd een gangbare taal. 

Bijzonder om te lezen was toch wel de toch door de Nullarbor-woestijn. Onmenselijke temperaturen en uitdagingen kregen ze voor de kiezen. Hier kun je als lezer alleen maar respect voor opbrengen.

Het verhaal is zeer toegankelijk geschreven en vanaf het begin ben je erbij betrokken. Het is allemaal heel beeldend beschreven en je hebt als lezer het gevoel dat je een beetje meereist met de Auteur en zijn vriendin. Het verslag geeft niet alleen een goed beeld van deze monstertocht per fiets, maar je krijgt als lezer ook een mooi beeld van het land Australië en zijn bewoners. Het boek is voorzien van diverse foto’s in kleur.

Boek is absoluut een aanrader voor eenieder die van goede reisverhalen houdt of interesse heeft in het desbetreffende land Australië.

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Elmar voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : Bol.com, AKO, Libris, Bookspot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s