Book review : 30 messteken

30 messteken
hoe de moord op Kim Stoker doodslag werd
Auteur: Rob Stoker
Uitgever: Kleine Uil, Uitgeverij
9789492190239

Het is de nachtmerrie van alle ouders: je kind verliezen. Het overkwam Rob Stoker in werkelijkheid. Zijn dochter Kim werd door haar vriend Arjan op gruwelijke wijze vermoord. In een niets verhullend verhaal beschrijft hij de hel waar hij en zijn gezin doorheen zijn gegaan in de drie jaar volgend op de moord.

In het openhartige boek 30 messteken beschrijft Rob Stoker de verwarring, het verdriet en de woede na de moord en de toenemende frustratie tijdens de rechtsgang.

Tijdens de zitting zou ik als enige in de zaal zitten, terwijl mijn familie achter het glas moest plaatsnemen. Op de publieke tribune, waar dus ook de familie en vrienden van Arjan zouden zitten. Ik vond het een afschuwelijke gedachte dat ik tijdens de verhoren waar de meest gruwelijke details aan bod zouden komen, niet naast mijn vrouw en kinderen kon zitten. Ik zou dus zelf geen steun kunnen krijgen, maar wat ik nog erger vond, ik zou ook niet mijn dochter of zoon even kunnen vasthouden als het zwaar zou worden. En dat het zwaar zou worden, hadden we inmiddels wel in de smiezen.’

In hoeverre overschaduwt de rouw over zijn dochter zijn eigen relatie, hoe functioneer je nog als docent? Hoe blijf je overeind als vader van je andere twee kinderen? Het zijn deze grote vragen waar Rob Stoker op een eerlijke manier over schrijft.

Rauw, schokkend en liefdevol.

Onlangs zag ik een item op tv wat ging over de moordenaar van Kim Stoker. Reden om het boek eens te lezen. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Het is een boek dat goed binnenkomt. De vader van Kim heeft het boek geschreven en daarin laat hij al zijn boosheid, verdriet, teleurstelling naar buiten komen.

Zijn dochter Kim wordt dood aangetroffen in haar flat, vermoord door haar partner. Waarom? Kim zou niet duidelijk genoeg in haar antwoordt geweest zijn. Het is niet voor te stellen van de familie van Kim toen voor de kiezen kreeg. Ja je leest het, maar toch. Je voelt hun machteloosheid. Het ongeloof over wat de dader zegt, of juist niet zegt. Hoe de dader met alle zorg omringt wordt en het slachtoffer en de nabestaanden als oud vuil behandeld worden onder andere door het rechtssysteem in Nederland. Je mond valt er spontaan van open.

Rob Stoker beschrijft het allemaal heel open en daardoor voel je de pijn en het verdriet. Door het boek te lezen begin je toch echt wel te twijfelen aan het Nederlandse rechtssysteem. We roepen hier altijd dat we het zo goed voor elkaar hebben. Ja voor sommigen die met de zwaarste vergrijpen en lichtjes vanaf komen, terwijl slachtoffers een nabestaanden levenslang hebben en alles verliezen of dreigen te verliezen.

Het komt inderdaad allemaal erg rauw over. De rauwe werkelijkheid van een familie die gebroken is door het verlies van hun dochter. Dit is weer zo een boek wat eigenlijk helemaal niet zou moeten bestaan.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : bol.com, AKO, Libris, Bookspot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s