Recensie : De doodsteek voor blauw

De doodsteek voor blauw
bijzondere waargebeurde politieverhalen
Auteur: Gerard Mak
Uitgever : Aspekt B.V.
9789464240948

Het werk van de politie is en blij een speciale baan, die niet voor iedereen is weggelegd. Het is complexe baan, die vraagt om vakmanschap en het moet ook echt in je zitten. Waar anderen een stap terug doen, stapt een politieagent juist naar voren. En als iemand eenmaal bij de politie werkt, krijgen ze een blauw hart. Maar voor hoelang nog? Iedere stap of iedere handeling die zij verrichten, wordt tegenwoordig op een weegschaaltje gelegd. Afgewogen, bekritiseerd of via de sociale media verspreid. De maatschappij is mondiger geworden en de kritiek op de politie neemt steeds meer toe. Is het nog wel leuk? En is het nog wel zo’n speciale baan? De agenten Frits Burghols en Sem Leenstra zijn twee oude rotten in het vak, die hun blauwe hart niet verloochenen. Doorgewinterde dienders die in de binnenstad van Amsterdam de klappen van de zweep hebben leren kennen, maar in de huidige tijd, ook geremd worden in de uitoefening van hun taak. Geen dag is voor hun hetzelfde. En als de werkdag begint, weten ze vaak niet hoe de rest van de dag eruit zal zien. Dat maakt hun werk zo onvoorspelbaar en uitdagend. Maar is dit wel zo? De ene keer redden zij mensenlevens bij een uitslaande brand en de dag erop worden zij verguisd en staat hun baan op de tocht. Iedere dag worden zij ermee geconfronteerd. De onzekerheden krijgen steeds meer de overhand en uiteindelijk zal het zijn weerslag hebben voor het uitoefenen van hun dagelijks werk. Hun blauwe hart bloed langzaam dood. Zij nemen de lezer mee in hun dagelijkse werk. Uitdagend, spannend, frustrerend maar toch ook met een glimlach. Voor zolang dit nog kan.

De doodsteek voor blauw, daarin maken we kennis met Sem en Frits twee Amsterdamse Agenten. Via deze twee agenten komen we in allerlei, vaak herkenbare situaties terecht. Met herkenbaar bedoel ik, situaties waar mee we in de krant en het nieuws op tv mee doodgegooid worden. Het is jammer om het zo te moeten zeggen.

Thema’s als racisme, geweld tegen hulp verleners, eenzaamheid, verwaarlozing en ga zo maar het komt allemaal voorbij. Actuele thema’s verwerkt in de verhalen van Sem en Frits. Soms hele heftige verhalen waarbij je toch wel even het boek weglegt. Maar het is niet allemaal kommer en kwel, er zit ook de typische Amsterdamse humor in verwerkt. Van een heftig verhaal dat je moet verwerken ga je door naar een lachsalvo waar de huisdieren de oren plat van in de nek leggen.

De auteur heeft een vlot manier van schrijven. De verhalen komen, (ja wat het zijn allemaal losse verhalen in het boek) zeer beeldend over, vandaar bij sommige situaties een lachsalvo omdat je het gewoon voor ziet gebeuren. Zoals gezegd actuele thema’s die weergeven dat in deze tijd het blauw aantrekken best wel een uitdaging is en je zeker sterk in je schoenen moet staan en een dikke huid moet hebben. Helaas ontbreekt bij de mentaliteit van vandaag het respect voor de politie en andere hulpverleners.

Samengevat : Een heerlijk boek om te lezen. Een boek gebaseerd op waar gebeurden feiten. De agenten Sem en Frits nemen je mee in een wereld waar mee van alles mis is. Het werk van onze politie bestaat uit zoveel meer dan boetes uitdelen. Zeker een aanrader.

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Aspekt B.V. voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : Uitgeverij Aspekt, Bol.com, Libris , Bookspot, Bruna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s