Recensie : Het Adelaarsjong

Het Adelaarsjong
Het tragische leven van de zoon van Napoleon
Auteur: Eric Bauwens
Uitgever : Vrijdag
9789464340730

Als Napoleon ten val komt, is zijn driejarig zoontje een nachtmerrie voor de Europese machthebbers. In Wenen wordt het prinsje, dat bij zijn geboorte voorbestemd was om de machtigste man ter wereld te worden, weggestopt in een gouden kooi. Hij wordt ‘heropgevoed’ en krijgt zelfs een nieuwe naam. Zijn hele jeugd, die getekend wordt door eenzaamheid en onbegrip, zal de jongen vergeefs zoeken naar zijn identiteit. Is hij Fransman of Oostenrijker? Was zijn vader een held of een schurk? Verteerd door tuberculose zal hij op zijn eenentwintigste sterven zonder het antwoord op zijn vragen te kennen. In de geschiedenisboeken is er voor de zoon van Napoleon geen plaats. De literatuur, het theater, de opera en de film maken dat ruim goed: als ‘adelaarskind’ wordt hij een van de grootste romantische helden aller tijden. Maar meer dan een eeuw na zijn dood wordt zijn nagedachtenis bezoedeld: Hitler wil van hem een symbool van de collaboratie maken.

Dit boek vertelt het leven van Napoléon François Joseph Charles Bonaparte, kortweg Napoleon II of Koning van Rome en na 1818 hertog van Reichstadt. Napoleon II was de zoon van Napoleon I, keizer der Fransen, en zijn tweede vrouw, Marie Louise van Oostenrijk. Na de val van het Franse keizerrijk werd de jongen in Oostenrijk bij de Habsburgers opgevoed of beter gezegd heropgevoed. De jongen was vreselijk verwend en kreeg driftbuien als hij zijn zin niet kreeg. Het leven van Napoleon, in Oostenrijk Franzl genoemd kan als tragisch worden omschreven. Vader verbannen en later overleden, een moeder die bijna nooit aanwezig was en haar geheime leven incl. buitenechtelijke kinderen lang voor hem verborgen wist te houden. Het moet een eenzaam bestaan zijn geweest. Hierdoor lijkt hij een roekeloos te zijn geworden en het met zijn gezondheid niet zo nauw nam. Wat zeker tot zijn vroegtijdige dood leidde op 21 jarige leeftijd.

De auteur van het boek heeft een goed research gedaan en het leven van de geboorte van Napoleon goed in kaart gebracht. Aan de hand van vrij korte hoofdstukken wandelen we door het leven van de koning van Rome en later hertog van Reichstadt. Het is een indrukwekkend verhaal en op zo een manier geschreven dat je er helemaal in meegezogen wordt. Het boek valt moeilijk weg te leggen. Dat gebeurde natuurlijk wel want met zo veel informatie is het handig notities te maken. Mijn persoontje leest namelijk om er van te leren en de kennis uit te breiden. Dat is met dit boek zeker wel gelukt, het heeft een hoof educatief gehalte. De manier van schrijven van auteur kunnen we zeer toegankelijk en meeslepend noemen.

Het Adelaarsjong de bijnaam van Napoleon II kun je best omschrijven als een complete biografie. Je komt veel te weten niet alleen over de koning van Rome, maar ook over zijn vader Napoleon I en zijn familie. Daarnaast is er ook veel ruimte voor de familie van zijn moeder : De Habsburgers. Op het einde van het boek vinden we verschillende stambomen : De Bonapartes, de Bourbons en de Habsburgers. Allemaal zeer overzichtelijk. Tel daarbij de afbeeldingen van voornamelijk Napoleon II, dan staat niets meer in de weg om je een compleet beeld te vormen van de tragische jongeman.

Het boek biedt echter meer dan alleen het leven van Napoleon II, zo wordt er ingegaan hoe het met de andere hoofdpersonen is verlopen. Interessanter is de legenda die over Napoleon II beschreven wordt. Het gezeul met zijn lichaam dat jaren en jaren heeft geduurd. De passie van Hitler voor deze jongeman en de vele toneelstukken etc. die in de loop der jaren na zijn overlijden uitgebracht zijn. Het komt allemaal voor in het boek “Het Adelaarsjong”.

Mijn dank gaat uit naar New Books Collective voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : Bol.com, Libris , Standaardboekhandel, Bookspot, Bruna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s