Recensie : Babba

Mark raakt compleet de weg kwijt als zijn echtgenote Pascâle spoorloos verdwijnt. Het laatste dat hij van haar heeft vernomen, is dat ze met de boot van haar overleden vader een eerbetoon aan hem zou brengen middels een reis naar Schotland. Na de verwoestende februaristorm van 2020 lijkt ze voorgoed van de aardbodem verdwenen. Via haar dagboeken gaat hij op zoek naar de zingende snaar van de ziel van zijn eega, haar diepe interne strijd, maar intussen ook naar zijn eigen credo’s en levensmotieven. Strijdend met zijn eigen verwarde emoties, graaft hij dieper dan ooit in zijn herinneringen aan zijn tweede vaderland Schotland en alles wat hiermee samenhangt. De vraag die zich bij het lezen van haar dagboeken steeds meer aan hem opdringt is: kende hij Pascâle eigenlijk wel, en nog belangrijker: was zij voor hem wel zijn ware liefde? Deze meeslepende roman van auteur Jeroen D. Rook neemt je mee langs vertwijfeling, schuldgevoel, verantwoordelijkheidsgevoel, lust en tederheid, op weg naar een antwoord op de vraag wat ware liefde voor Mark nu feitelijk echt inhoudt.

Een niet alledaagse roman, dat is de eerste indruk na het lezen. In het boek Babba leren we Mark kennen. Een man die rondloopt met een soort van trauma. Zijn vrouw wordt vermist nadat ze met de boot van haar overleden vader in een zware storm terecht komt. Daarna is er niks meer van haar vernomen, of nog maar iets van de boot terug gevonden. Mark zijn wereld is onder zijn voeten weggevaagd. Om zijn innerlijke rust terug te vinden gaat hij op zoek naar antwoorden en reist af naar Schotland en begint hij te lezen in de dagboeken van zijn vermiste vrouw…

Door de dagboekfragmenten krijgen we een idee hoe en wie zijn vrouw was. Maar dat niet alleen we leren ook Mark beter kennen. Je voelt zijn vertwijfeling, angst, maar ook zijn liefde voor zijn vrouw en daarnaast het schuldgevoel i.v.m. andere vrouwen. Het boek lijkt in eerste instantie een zoektocht naar zijn vermiste vrouw te worden, maar voor Mark is het uiteindelijk ook een zoektocht naar zichzelf geworden.

Het boek heeft dan ook onderliggende thema’s zoals rouwverwerking, angst, schuldgevoel, ware liefde en zo zijn er nog wel enkele thema’s te noemen. Deze thema’s zijn op een verfijnde manier verwerkt in het verhaal. De gebeurtenissen worden langzaam aan opgebouwd naar einde waarin de puzzelstukjes in elkaar vallen. De auteur heeft dan ook een heerlijke manier van schrijven. Dat maakt dat het boek zeer vlot gelezen is. Na het lezen ben je nog wel even bezig met het verhaal. Zoals eerder vermeld een niet alledaagse roman, maar zeker wel een roman die gelezen mag worden.

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Futuro voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : Uitgeverij Futuro, Bol.com, AKO, Standaardboekhandel, Libris, Bookspot, Bruna

Plaats een reactie