Recensie : Nelleke

Dagboek van een heftig en inspirerend levenseinde

Henk en Nelleke hebben een gelukkig leven, samen met hun kinderen en kleinkinderen, totdat geheel onverwacht blijkt dat zijn echtgenote een ongeneeslijke vorm van kanker heeft en acht weken daarna overlijdt.

In ‘Nelleke’ neemt Henk Geurtsen ons mee in de rollercoaster die hun leven vanaf dat moment is: de onzekerheden, de vele beslissingen die ze moeten nemen, het verdriet omdat hun zoon en schoondochter door de corona-ontwikkelingen niet naar Nederland kunnen komen.

Rode draad in het boek is dat Henk en Nelleke toch blijven genieten van de positieve dingen en elke dag het leven vieren. Henk beschrijft ook de periode na het overlijden van Nelleke en de manier waarop hij het leven oppakt, voortbordurend op de krachtige en positieve basis die ze met elkaar hebben neergezet.

Het boek “Nelleke”, vertelt het verhaal van Nelleke, Henk en hun gezin. Niet zomaar een verhaal, maar het verhaal over het ongeneeslijk ziek zijn, het er mee omgaan, moeilijke beslissingen en nog meer zaken die er bij komen kijken.

Het is een aangrijpend verhaal omdat het veelal gedetailleerd wordt beschreven. Zo als de vele onderzoeken, het aftakelen van Nelleke, de laatste levensfase. Het kan je soms dan best bij de keel grijpen.

Het boek is als een soort van dagboek geschreven en zo maken we stap voor stap alles mee met Nelleke, Henk en hun gezin. Af en toe neemt Henk ons mee terug in de tijd, lezen we hoe Nelleke en Henk elkaar hebben leren kennen en hoe hun relatie verder ontwikkelde… Dat maakt dat er een mooi beeld gevormd wordt.

Het is echt een persoonlijk boek, zo ervaar je dat als lezer ook. Het is aangrijpend, maar de kracht die Nelleke toont in het genieten van het leven ondanks alles is bemoedigend en inspirerend. Het is een duidelijke boodschap die hier afgegeven wordt : Geniet van het leven!

“Nelleke” is een bijzonder boek, dat je na het lezen ook nog wel even bezig houdt. Je kunt alleen maar respect voor Nelleke hebben over de manier hoe ze met alles is omgegaan, net als voor Henk die de zware taak van het Mantelzorgen op zijn schouders nam. Een boek dat zeker gelezen mag worden.


English

The book “Nelleke”, tells the story of Nelleke, Henk and their family. Not just a story, but the story about being terminally ill, dealing with it, difficult decisions and more things that come with it. It is a gripping story because it is often described in detail. Just like the many investigations, the decay of Nelleke, the last phase of life. Sometimes it can grab you by the throat.

The book is written as a kind of diary and so we experience everything step by step with Nelleke, Henk and their family. Occasionally Henk takes us back in time and we read how Nelleke and Henk got to know each other and how their relationship developed further… That makes for a beautiful picture.

It really is a personal book, that’s how you experience it as a reader. It is poignant, but the strength that Nelleke shows in enjoying life in spite of everything is encouraging and inspiring. It is a clear message that is being delivered here: Enjoy life!

“Nelleke” is a special book that will keep you busy for a while after reading it. You can only have respect for Nelleke about the way she handled everything, just like for Henk who took on the heavy task of caring. A book that should definitely be read.

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Futuro voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : Uitgeverij Futuro, Bol.com, Libris, Standaardboekhandel, Bookspot, Bruna

Plaats een reactie