Recensie : Hoog geboren, ambitieus en eigenzinnig

Op 10 april 1743 zag Marie Catherine Josephe, gravin van Merode en prinses van Rubempré en Everberg, het levenslicht in het Zwartzusterklooster in Leuven. Ze kwam ter wereld als een van de rijkste adellijke dames van de Oostenrijks-Habsburgse Nederlanden. Een liefdesbaby geboren uit het schandaalhuwelijk van de prins van Rubempré met zijn linnenmeid … Freeke De Meyer portretteert haar als een zelfstandige ‘femme d’action’. Ze beheerde jarenlang een gigantisch patrimonium, onderhandelde voordelige huwelijken, regelde prestigieuze carrières en hield in talloze schriftjes nauwgezet de boekhouding bij. Ze mengde zich tijdens de Brabantse Revolutie in de politieke debatten, maar toen ze achteraf zag dat dit alleen maar chaos en onzekerheid bracht, verhuisden de grote politieke idealen al snel naar de achtergrond. Levend op de grens van het Ancien Régime stierf ze voor duidelijk werd dat de tijden definitief veranderd waren. Freeke De Meyer, historica, dook in de bijzonder rijke familiearchieven van Merode-Westerlo. Ze haalt deze bevlogen vrouw op een schitterende manier uit de vergetelheid.

Het boek ” Hoog geboren, ambitieus en eigenzinnig” vertelt het verhaal van Marie Catherine Josephe, gravin van Merode en prinses van Rubempré en Everberg . Een naam die bij mij niet echt een belletjes deed rinkelen. Waarschijnlijk zal ik de naam wel eens zijn tegenkomen in de vele boeken die ik over die periode gelezen heb, maar het is niet blijven hangen. Daarom was ik zeer verheugd met dit boek.

In het boek volgen we het levenspad van Marie Catherine Josephe, gravin van Merode en prinses van Rubempré en Everberg. Het verhaal begint bij haar ouders waarvan hun huwelijk nogal omstreden was. Haar vader trouwde beneden zijn staand, namelijk met de linnenmeid, zoals men dat toen noemde. Uit dat huwelijk werd o.a : Marie Catherine Josephe geboren. We leren en lezen over haar jeugd, opleiding en uiteraard haar huwelijk dat al op zeer jonge leeftijd gesloten werd.

Het huwelijk met Philippe-Maximilien werd gezegd met meerdere kinderen waaronder erfgenaam Charles. Er valt genoeg te lezen over deze gehuwde periode, dus dat gaan we hier niet benoemen. Marie Catherine werd al op jonge leeftijd weduwe en dus ook regent over het bezit van Merode, Rubempré en Everberg. Een flinke klus, zeker in een periode waarin de rol van vrouwen heel anders was. Echter, Marie Catherine kon dat uitstekend aan.

Het leven van Marie Catherine is een bewogen leven, met hoogtepunten, maar ook veel dieptepunten. Ze worden allemaal belicht in het boek, zoals ook over haar tweede huwelijk, de opleiding en huwelijken van haar kinderen.

Het boek biedt ook een aardig overzicht in woord en beeld over de inkomsten, uitgaven van Marie Catherine en haar familie. Daarnaast lezen en leren we over de bezittingen van Marie Catherine , hun invloed tijdens o.a. de Brabantse Revolutie en zo zijn er nog wel meer zaken te benoemen.

Op het einde van het boek wordt er door middel van extra bijlagen tekst en uitleg gegeven over de genealogie van de familie Merode, en de zijtakken van de familie. Tevens vinden via zo een bijlage een lijst met vorsten en landvoogden uit die periode. De laatste bijlage geeft een uitgebreide uitleg over de munten die in de Oostenrijkse Nederlanden werden gebruikt.

De auteur Freeke De Meyer heeft uitgebreid onderzoek gedaan in het rijke archief van de familie de Merode- Westerlo en daarmee geeft de auteur Marie Catherine een gezicht. Het zal echter wel een hele klus geweest zijn om het allemaal zo overzichtelijk etc. uit te werken. Het boek leest op zich vrij gemakkelijk, maar door de vele informatie die je als lezer tot je krijgt, lijkt het voor je gevoel traag te gaan met lezen. Als eindconclusie kan ik zeggen dat het boek het lezen meer dan waard is. Een niet al te bekende vrouw met een grote invloed krijgt eindelijk de eer die haar toekomt.

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Sterck & De Vreese voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : Uitgeverij Sterck & De Vreese, Bol, Libris, Standaardboekhandel, Bookspot, Bruna

Plaats een reactie