Review : De Dikke Mensenshow

Het uitlachen van mensen met overgewicht is iets van alle tijden. Van de Bijbel, de oude Grieken en Shakespeare tot de huidige grapjes op social media: iedereen lijkt er smakelijk om te kunnen lachen. Maar wat niemand zich realiseert is dat deze vorm van humor een zeer schadelijk effect kan hebben op het zelfbeeld van de mensen die worden bespot: fatshaming kan leiden tot depressies, sociaal isolement en helaas maar waar… nog meer eetbuien. Wat maakt het dat we mensen met obesitas zo graag uitlachen? In De dikke mensen show schetst overgewicht-deskundige Cornet een vlijmscherp profi el van de fatshamer, belicht hij de motieven voor het maken van fatjokes, gaat hij dieper in op de kwalijke rol van de entertainment-industrie en duidt hij de vooroordelen die veel mensen (inclusief huisartsen, leerkrachten, politici en zelfs diëtisten!) hebben over mensen met obesitas. Dit boek is een stem voor iedereen die worstelt met de kilo’s en maakt een vuist tegen overgewichtsdiscriminatie. De dikke mensen show is een wake-upcall voor iedere fatshamer. De show moet stoppen!

Overgewicht is ook een dingetje waar je in deze tijd niet om heen kunt. Je hoort en leest er best veel over. Vaak ligt op deze berichtgeving de focus op afvallen en nog eens afvallen…. Het boek ” De Dikke Mensenshow” belicht ” gelukkig” een ander kant van overgewicht, namelijk het pesten en lachen om mensen met dit probleem. Misschien nog wel een groter probleem…. Dat gebeurt namelijk veel, ja te veel. Want laat het duidelijk zijn niet ieder pondje gaat door het mondje.. Er zijn zoveel redenen te benoemen die overgewicht tot gevolg hebben.

In het boek van auteur Wouter Cornet lezen we veel over deze manier van kleineren van mensen, we leren dan ook dat het al in de oudheid en ja zelfs in de bijbel voorkomt… Vermaak en bespotting vanwege je gewicht….

In het boek probeert de auteur o.a. uit te leggen waarom mensen lachen om mensen met overgewicht. Ook dat zijn vele manieren. De auteur geeft daarna een goede uitleg wat het voor de persoon in kwestie kan betekenen.

Tegenwoordig moet iedereen maar aan een ideaal beeld voldoen, denk aan al die zogenaamde modellen met de perfecte maten op sociale media… Ook dit wordt beschreven in het boek. Er is tevens ruimte voor de filmmakers uit Hollywood, die er in grote mate toe bijdragen dat mensen met overgewicht bespottelijk worden gemaakt. De auteur weet enkele filmtitels te noemen waarin dikke mensen een stempel op krijgen gedrukt. Denk daarbij aan films als : The Whale, Nutty Professor en laat ik zelf dan maar de film Norbert toevoegen… Je mag hopen dat in de toekomst de filmmakers wat beter nadenken en wat minder de dollartekens over de rug van anderen gaan zien.

In het boek lees je veel over ” Fatshamer” . Een fatshamer is iemand die een ander dik of te zwaar en onderwerpt aan kritiek of spot. De auteur probeert in het boek uit te leggen waarom iemand dat doet. Ook hier zijn weer vele manier te benoemen.

In het boek ” De dikke mensenshow ” worden wetenschappelijke onderzoeken benoemd die te maken hebben met deze vorm van discriminatie. Als je het boek gelezen hebt, is het duidelijk dat mensen met overgewicht het moeilijk hebben in de maatschappij, weinig acceptatie en dat de fatshamers overal voorkomen zelfs in groepen waar je het niet verwacht, denk daarbij aan het eigen gezin en docenten. Gewust of niet bewust maken ze ze hier aan schuldig. Dit boek zou verplichte kost moeten worden iedereen die het leuk vind anderen te kwetsen met overgewicht… Het kan werken als een eye opener.

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij de Lucht voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : Uitgeverij de Lucht, Bol, Libris, Standaardboekhandel, Bruna

Plaats een reactie