Recensie : De Kroonprins

De Kroonprins
Auteur: Jacob Vis
Uitgever: Ellessy Crime
9789086604135

Historica Julia Wevers doet een promotieonderzoek naar de beweegredenen van Nederlandse vrouwen om als bruid van een IS-strijder naar het oorlogsgebied in het Midden-Oosten te reizen. Bij alle vrouwen liep de bruidsvlucht slecht af. Hun man is dood, gevlucht of gevangen genomen en zij zitten met duizenden lotgenoten in gevangenkampen in Noord-Syrië. De Nederlandse IS-bruiden willen terug naar het vaderland, maar hun kansen zijn miniem. Julia heeft een bijzonder motief voor haar onderzoek. Haar vriend Ahmed Al Rachid, de beoogde kroonprins van IS, leidde jarenlang een dubbelleven als mol in Nederland. In 2017 pleegde hij een aanslag op de regeringsleiders van Rusland, Oekraïne en Nederland die op het nippertje mislukte. Ahmed kreeg dertig jaar gevangenisstraf die hij uitzit in Vught. Julia, die geen flauw vermoeden had van het dubbelleven van haar vriend, blijft hem tijdens zijn gevangenschap trouw bezoeken. Ze verricht haar onderzoek in Syrië met een team van de AIVD onder leiding van topspion Rein Meesters. Hun rapport maakt indruk op het kabinet, maar het politiek beladen voornemen om de vrouwen terug te halen breekt abrupt als IS op de Dam een aanslag pleegt waarbij tientallen doden vallen.

De kroonprins is een kennismaking met het werk van Jacob Vis. Een kennismaking dat goed bevallen is. Het nieuwe boek “De Kroonprins” vertelt het verhaal van Historica Julia Wevers, die een promotieonderzoek doet, naar de beweegredenen van Nederlandse vrouwen om als bruid van een IS-strijder naar het oorlogsgebied in het Midden-Oosten te reizen. Voor vele van deze vrouwen loopt dat op een nachtmerrie uit. Het bijzondere is, dat Julia zelf ook een IS vrouw is, haar vriend heeft een hoog aanzien binnen de IS.

Het is een bijzonder boeiend verhaal, met de nodige spanning. Vanaf het begin zit je in het verhaal en dat blijft tot het einde zo. Het laat je eenvoudig weg niet meer los. Dit komt mede door de vlotte manier van schrijven en het tempo van het verhaal. Nergens verslapt het.

Het is ook een best actueel verhaal, we kennen allemaal tot op de dag van vandaag de aanslagen al dan niet opgeëist door de IS. Tevens kennen we de beelden vanuit Syrië. Tel daarbij de berichtgeving van de Nederlandse vrouwen en kinderen die in Syrië vastzitten. Het zou zo een non-fictie verhaal kunnen zijn. De gebeurtenissen zijn zo levensecht beschreven. Als lezer kruipt het echt onder je huid. Het geeft aan dat de auteur een zeer goede research heeft gedaan.

Samengevat : Een boeiend, intrigerend en spannend verhaal, goed uitgewerkte personages en gebeurtenissen. Een boek wat je van begin tot het einde vast houdt. Dat niet alleen : het houdt je na het lezen ook nog wel even bezig, juist omdat het zo echt overkomt. Boek is het lezen meer dan waard.

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Ellessy voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : Uitgeverij Ellessy, bol.com, AKO, Libris, Bookspot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s