Recensie : Gruwelijke Dictators

Gruwelijke Dictators
Auteur: Robert Jan Blom
Uitgever : Aspekt B.V.
9789464240276

Dictators zijn van alle tijden: mannen en soms vrouwen die er genoegen in scheppen hun volk te onderdrukken. Een dictator kan zich relatief mild gedragen maar door de geschiedenis heen komen we alleenheersers tegen die hun macht uitoefenen door te martelen, te moorden of hun volk te laten verhongeren. In dit boek komen 35 gruwelijke dictators in beeld, tirannen die verantwoordelijk zijn voor miljoenen slachtoffers. We lopen door de geschiedenis vanaf Caligula tot aan nog levende alleenheersers zoals Kim Jong-un, Desi Bouterse en Assad. Maar hoe gaat ‘Nederland’ om met bloeddorstige leiders? Het land dat zich zo graag moraliserend gedraagt blijkt gruwelijke heersers graag te ontvangen, te fêteren en te vereren met staatsbezoeken. Robert Mugabe, Soeharto, Ceaușescu, Hirohito en andere criminelen werden door onze regering warm onthaald.

Gruwelijke dictators is een bundeling van de meest bekende of zoals de titel zegt de meest gruwelijke. Wat beweegt je om een boek met zo een titel te gaan lezen. Dat is de interesse in politiek, koningshuizen en geschiedenis. Dat betekent ook niet je ogen sluiten voor de minder leuke verhalen die de geschiedenis herbergt. Wat is nu een dictator : een dictator is de leider in een dictatuur. Hij/zij verenigt in een persoon, of in een kleine kliek om hem heen, alle macht, dus de wetgevende, besturende en rechtsprekende macht van een land. Kort maar krachtig de beschrijving van een dictator.

In het boek worden de dictators in het kort beschreven net zoals het land. Wie komen er dan zoal in voor : Caligula, Attila de Hun, Vlad III , Tsaar Ivan IV, Queen Mary I, Countess Elizabeth Bathory de Ecsed, Maximilien Robespierre, Koning Leopold II van België, Vladimir Lenin, Benito Mussolini, Joseph Stalin, Adolf Hitler, Mao Zedong, Pol Pot, Augusto Pinochet. Dat is maar een kleine greep van namen. Het boek behandelt er nog meer. Er is vooral aandacht voor de misstanden die men pleegde. De meest gruwelijke en mensonterende vernederingen komen voorbij. Dat maakt dat je als lezer zo nu en dan het boek even weglegt om het te laten bezinken.

Natuurlijk riepen enkele namen vragen op, waren die werkelijk een dictator? Vooral omdat van sommige ook bekend is veel goeds voor de ontwikkeling van hun land hebben gedaan. Bij nader onderzoek en navraag blijkt dat sommige ondanks hun goede projecten ook verschrikkelijke in de fout zijn gegaan. Het boek heeft zeker bij enkele koninklijke namen nieuwsgierig gemaakt, dat ik enkele boeken heb besteld om me daar verder in te verdiepen. Dat is het mooiste van dit soort boeken te lezen, je leert en daarnaast wordt de geest nieuwsgierig gemaakt om nog meer van een persoon te weten te komen.

De schrijfstijl van de auteur is zeer toegankelijk en het is in begrijpelijke taal beschreven. Er is een goede research naar deze dictators gedaan. Een leerzaam en interessant boek, die zeker bij de politiek en geschiedenis geïnteresseerde op de boekenplank thuis hoort.

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Aspekt B.V. voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : Uitgeverij Aspekt, bol.com, Libris, Bookspot, Bruna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s