Recensie : Geiger

Als een oude vrouw net afscheid heeft genomen van haar kleinkinderen die even op bezoek waren, gaat de telefoon. Ze haast zich op te nemen. Uit de hoorn klinkt één woord: Geiger. Al tientallen jaren wacht ze op dit bericht, maar toch komt het onverwacht. Ze weet wat ze moet doen. De oude vrouw pakt een pistool, schroeft er een geluiddemper op en loopt naar haar man toe, die nietsvermoedend in zijn stoel zit. Ze zet de loop tegen zijn achterhoofd, haalt de trekker over, en verlaat haastig het huis.

De schokkende moord in Bromma valt buiten het werkgebied van politieagente Sara Nowak, maar haar collega’s weten dat ze het slachtoffer kent, en tegen de wil van haar leidinggevenden sluit ze zich aan bij het onderzoeksteam. De vragen stapelen zich op en het is duidelijk dat de antwoorden in het verleden liggen – een verleden waarin ooit een verwoestend plan is gesmeed dat nu tot een uitbarsting komt.

In het verhaal maken we kennis met Sara Nowak, een interessant personage dat te maken heeft met zowel enkele familieproblemen als incompetente bazen. Sara werkzaam als politieagente kent de familie van het moordslachtoffer en besluit zich bij het onderzoek aan te sluiten. Dat is het begin van een beerput die opengaat..

Geiger is een zeer geslaagd debuut dat de lezers vanaf de eerste pagina weet te pakken en niet meer los laat. Het plot van het boek is goed doordacht en je wordt als lezer voortdurend in onverwachte richtingen gestuurd. Het verhaal beweegt zich tussen de hoogtepunten van de Koude Oorlog uit het verleden en het opkomende terrorisme en nationalisme van vandaag. Het is duidelijk dat de auteur een goede research heeft gedaan. Tel daarbij zijn ervaring als scenarioschrijver en je hebt een spannend en vooral beeldend verhaal. Een mix met het verleden en het heden. Maar wat te denken van machtsmisbruik.

Er is nauwelijks iets beters dan jezelf onderdompelen in fictie met een realistisch tintje. We krijgen een goed inzicht in de DDR en de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog en wat er gebeurde na de val van de Berlijnse Muur. Geiger is het eerste deel uit een serie. Een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen. Een goed spionage verhaal, en deze verhalen kunnen soms nogal ingewikkeld zijn, maar “Geiger” heeft naast het spionagedeel zoveel facetten meer. Het bevat geplande terroristische aanslagen, moorden, familiedrama’s, ongepaste verlangens van oude mannen en mensenhandel. Een meesterlijke mix. Als dit een debuut is wat kunnen we dan nog meer verwachten? Dat betekent uitkijken naar het volgende deel!

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Cargo voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : Uitgeverij Cargo, bol.com, AKO, Libris, Bookspot, Bruna

Plaats een reactie