Recensie : George VI en Elizabeth

Sally Bedell Smith, die van koningin Elizabeth II speciale toegang kreeg tot de brieven en dagboeken van haar ouders en tot de papieren van hun naaste vrienden en familie, brengt het ware liefdesverhaal van dit iconische koninklijke echtpaar tot leven. Hun liefdevolle en toegewijde huwelijk, dat van 1923 tot 1952 duurde, stelde de koning en koningin in staat om hun land door de Tweede Wereldoorlog te loodsen, het vertrouwen van het publiek in de monarchie te versterken en hun dochters, prinses Elizabeth en prinses Margaret, groot te brengen.

Dit onthullende boek biedt een nieuwe blik op het leven, de strijd, de hoop en de triomfen van koning George VI en Elizabeth op een keerpunt in de twintigste-eeuw in Europa.

George VI en Elizabeth is een prachtige non-fictie die de individuen afzonderlijk en samen belicht die hebben bijgedragen aan het vormen van de moderne geschiedenis van Engeland en de huidige monarchie.

In het boek krijgen we een volledig beeld van George en Elizabeth. Het boek begint met een duidelijke uitleg over het gebruik van de namen, dit om verwarring te voorkomen. Erg handig aangezien er veel dezelfde namen in voorkomen. Deze uitleg voorkomt veel ergernis, zeker als je niet echt thuis bent in deze namen etc.

De auteur had exclusieve toestemming van Koningin Elizabeth II met betrekking tot de toegang tot documenten, waaronder brieven van koning George VI en de koningin moeder Elizabeth, om zo een ​​vollediger verhaal te vertellen over deze twee bijzondere mensen. Deze toegang tot deze brieven en papieren zorgt voor een boeiende dubbele biografie. Zo kun je dat eigenlijk wel stellen.

Het boek begint met de jeugd van George en Elizabeth, gevold door hun “verkeringstijd”. Dat gedeelte voelde wel wat langdradig, maar het was zeker niet minder boeiend. In het echt duurde het ook lang…Bertie ( zoals George binnen de koninklijke familie genoemd werd)moest het Elizabeth drie keer vragen voordat ze ja zei. Wat zeggen ze dan? De aanhouder wint.

Het boek vervolgt met hun huwelijk en geboorte van prinsessen Elizabeth en Margaret, hun idyllische leven vóór de troonsafstandscrisis, en vervolgens het roer overnemen van het land. Wat zeker niet zonder slag of stoot ging, gezien het stotterprobleem van George en de angst om de kuren van voormalig koning Edward en zijn Wallis.

Er is ook genoeg ruimte voor de Tweede Wereldoorlog, waar George en Elizabeth het land leidde met de hulp van premier Winston Churchill, en vervolgens het moeten omgaan met de naoorlogse bezuinigingen. Allemaal zeer interessant. We leren George en Elizabeth dan kennen als zeer betrokken mensen.

Wat me het meest opviel, is de prachtige aanvulling van twee heel verschillende persoonlijkheden, de levendigheid van Elizabeth en de verlegenheid van George, en hoe ze het beste in elkaar naar boven brachten. Ze waren allebei eerlijk, hardwerkend en loyaal. Ook zwakheden, tekortkomingen en eigenaardigheden worden beschreven. Kortom een boek dat open en eerlijk alles belicht en niks mooiers maakt dan het lijkt.

Nogmaals De beschrijvingen van hun jeugd, verkering, huizen en hobby’s waren interessant en informatief. Na het lezen van het boek kun je alleen maar bewondering hebben voor George en Elizabeth voor wat ze in tijden van een verbrijzelde monarchie bereikt hebben, dat is ongelooflijk!

Het boek is zeker de moeite waard om te lezen . Als je niets weet over George VI en Elizabeth, dan is dit boek iets voor jou. Maar het is ook zeker aan te bevelen als je al het nodige weet over deze twee bijzonder mensen. Dit komt door de vele nieuwe onthullingen die in het boek gedaan worden. Dankzij de inkijk in de exclusieve dagboeken, brieven en documenten.

Laat je niet afschrikken door de vele pagina’s ; het is fascinerend en uitzonderlijk goed geschreven. Je werd in het verhaal gezogen en het boek wegleggen was erg moeilijk, omdat ik er geen genoeg van kon krijgen! De foto’s zijn een genot.

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Nieuw Amsterdam voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : Uitgeverij Nieuw Amsterdam, Bol.com , Libris, Standaardboekhandel, Bookspot, Bruna

Plaats een reactie