Recensie : Tussen twee dynastieën

Tussen twee dynastieën
Margaretha van Bourgondië, gravin van Henegouwen, Holland en Zeeland
Middeleeuwse studies en bronnen 181
Auteur: Margreet Brandsma
Uitgever : Verloren B.V.
9789087049843

Margaretha van Bourgondië werd door haar huwelijk met Willem van Beieren gravin van Henegouwen, Holland en Zeeland. Zij verpersoonlijkte het politieke bondgenootschap tussen de Bourgondische en de Beierse dynastie. Na Willems overlijden werd de positie van haar enige kind, Jacoba van Beieren, aangevochten. Margaretha steunde haar dochter en kwam daardoor in aanvaring met mannelijke leden van zowel de Beierse als de Bourgondische dynastie. In dit boek belicht Margreet Brandsma de rol van Margaretha in een cruciale episode in de geschiedenis van de Nederlanden. Ze laat zien over welke machtsmiddelen Margaretha als laatmiddeleeuwse vorstin beschikte. Haar levensloop, financiën, hofhouding en religieuze en literaire patronage worden belicht.

Een boek over Margaretha van Bourgondië dat zie je niet vaak voorbij komen, dus mijn nieuwsgierigheid werd gewekt. Gelukkig maar wat dit boek vertelt heel veel over Margaretha van Bourgondië.

Margaretha van Bourgondië was hertogin van Beieren-Straubing, gravin van Henegouwen, Holland, Zeeland en nog andere gebieden, vrouwe van Le Quesnoy en Schoonhoven als de echtgenote van hertog Willem II. De meeste geschiedenis liefhebbers zullen haar namen kennen als de moeder van Jacoba van Beieren. Daarmee houdt dan ook wel op. Daar brengt het boek Tussen twee dynastieën verandering in. In dit boek wordt heel veel beschreven over Margaretha van Bourgondië, haar jeugd, haar verdere levensloop. Verder lezen, leren we vooral veel van haar financiën, hofhouding en religieuze en literaire middelen. Niet alleen in woord, maar ook aan de hand van berekeningen en tabellen wordt geprobeerd haar situatie in die tijd duidelijk te maken.

Door het overlijden van haar man en de opvolging van Jacoba, waar niet iedereen het mee eens was, stond Margaretha van Bourgondië tussen twee vuren of zoals de titel van het boek “Tussen twee dynastieën”. Het boek leert ons dat Margaretha van Bourgondië best wel politieke macht had wat niet altijd in goede aarde viel.

Het boek leert ons zeer veel over Margaretha van Bourgondië, het valt op dat het boek een zeer goede research heeft gehad, niks is aan het toeval over gelaten, je zou bijna spreken van een levenswerk. Uitgebreide hoofdstukken, stuk voor stuk interessant. Iedere hoofdstuk wordt met een duidelijk conclusie afgesloten. Op het einde van het boek volgt er een uitgebreide samenvatting in het Engels.

Het is echter een boek dat niet voor iedereen geschikt is, op sommige momenten heb je het gevoel dat in een wetenschappelijk boek aan het lezen bent. Het is dan ook een boek voor de echte liefhebber van geschiedenis en royalty, of hoe je dat ook noemen wilt.

Samengevat kunnen we stellen dat dit boek Margaretha van Bourgondië er zeker toe bijdraagt aan meer naamsbekendheid. Zeker geen boek dat je zomaar even leest. Het is lezen en veel noteren, maar dat is voor de echte liefhebber vaak dagelijkse kost. Voor diezelfde liefhebber is dit boek zeker een aanrader.

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Verloren voor het beschikbaar stellen van recensie exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : Uitgeverij Verloren, Bol.com, Libris, Standaarboekhandel, Bookspot, Bruna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s