Book review : Blijven of Gaan?

Blijven of gaan?
In de voetsporen van Syrische vrijheidsstrijders
Auteur: Saskia Harkema
Taal: Nederlands
Uitgever: Futuro Uitgevers
9789492221988

Oorlog is niet abstract. Achter de onvoorstelbare en macabere getallen van doden en vluchtelingen, gaan mensenlevens schuil. Over een paar van die mensen gaat het in dit boek. Syrische vrijheidsstrijders die de auteur begin 2014 aan de vooravond van de opkomst van IS heeft ontmoet en vier jaar heeft gevolgd.

Syrië is niet alleen de oorlog – het is vooral een optelsom van mensen en hun droom van een vrij Syrië. In een persoonlijk relaas, heeft de auteur zich steeds de vraag gesteld: ‘Wat kan ik doen?’ Dit boek schrijven en hun verhalen vertellen. Het zijn hoopvolle verhalen die de onvoorstelbare kracht en moed van gewone mensen laten zien en ons uitnodigen ons met Syriërs te verbinden.

Over de auteur
Saskia Harkema is een duizendpoot: mensenrechtenactiviste, professor, trainer en coach, opgegroeid in Zuid-Amerika. Ze werkt vanuit haar eigen bedrijf INENDI (Innovation, Entrepreneurship & Diversity) voor verschillende universiteiten, hogescholen en non-gouvernementele organisaties in heel Europa en Turkije. Daarnaast werkt ze met vluchtelingen via de door haar opgezette stichting Faces of Change (www.facesofchange.online).

Het boek ` Blijven of gaan? is wat betreft het vluchtelingen gebeuren wel eye opener. Saskia Harkema neemt je mee op reis met de persoonlijke verhalen van de mensen die hun land hebben moeten verlaten, in dit geval Syrië. Natuurlijk zag je wel wat voorbij komen in het nieuws, maar het is dan toch ver van mijn bed show.

In het begin moet je er wel even inkomen, maar even doorzetten en dan weet dit verhaal je te pakken.

In een dertigtal korte hoofdstukken maken we kennis met de verhalen van de mensen die Syrië hebben moeten ontvluchten, verhalen die je niet in de media tegenkomt. Dit zijn geen economische vluchtelingen die denken dat Nederland Lui Lekkerland is. Nee deze mensen waren ook liever in hun land, stad , familie en soms gezin gebleven, maar werden gedwongen door de situatie hun land te verlaten en tijdens hun vlucht nog meer ontberingen ondergaan om o.a. in Nederland veiligheid te vinden. Maar ook dat valt te lezen is vaak niet het geval… Ook hier lopen de vluchtelingen tegen onrecht, vooroordelen en bureaucratie aan.

Dit boek laat je echt dingen inzien en houdt je ook na het lezen bezig. Je gaat anders tegen deze mensen uit Syrië, mensen die ook liever hun land weer zouden willen opbouwen of noem het maar op.

Saskia Harkema schreef met dit boek een eerlijk en openhartig boek, durfde haar eigen emoties /boosheid te tonen. Natuurlijk is dit boek best confronterend en deden sommige beschrijvingen pijn. Het is zo levendig beschreven.

Een boek dat eigenlijk iedereen zou moeten lezen, het zal er dan zeker aan bij dragen om de mensen die Syrië moesten ontvluchten te begrijpen en hun veilig gevoel te geven door begrip te hebben.

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij Futuro voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : bol.com, Bookspot, Read SHop, Libris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s